Zoeken
Nieuwe advertenties (15)Abonnementen (1)Accessoires (2)Dessertwijn (0)Diversen (11)Mousserend (2)Port (0)Rode wijn (26)Rosé (7)Witte wijn (19)

Rode wijn - Wijnhandel

De meest rustieke van de wijnsoorten, rode wijn! Hieronder volgt een overzicht aan advertenties waarin rode wijnen aangeboden worden. U kunt hier gratis en snel op reageren of zelf een advertentie plaatsen door aan te melden op WijnHandelaren.com.


De romantiek van rode wijn

De meest voorkomende wijnsoort en meestal het eerste beeld dat in mensen hun hoofd springt bij het denken aan het woord wijn. Men denkt verder ook aan vakantieoorden en uitgestrekte vlaktes van wijngaarden en het prachtige zonnige weer dat daar heerst. Een goed glas rode wijn op zijn tijd is een genot waar weinig mensen nee tegen kunnen zeggen. Rode wijn is zowel voor zomerse avonden op het terras als het opwarmen in de winter bij een goede maaltijd een jaarlang genot. Rode wijn wordt gewonnen uit druiven die enige tijd met de schillen hebben gegist. De schil geeft de natuurlijke kleur mee aan de wijn. Het volledige proces van wijnbereiding noemt men ook wel vinificatie.


Verschillende smaken rode wijn

Hoe rood een wijn is en de smaak daarvan is afhankelijk van een aantal factoren. Het heeft voornamelijk te maken met het ras van de druif en de leeftijd van de wijn in kwestie. Een jongere wijn heeft vaak een meer paarse gloed en een oudere eerder bruinig rood. Er zijn ontzettend veel smaken en variaties in rode wijn te vinden, maar die worden over de linie ingedeeld in drie verschillende soorten. Dat zijn soepel rood, fruitig rood en stevig rood. Een Pinot Noir is bijvoorbeeld een fruitig rood. Het gaat vaak over lichte wijnen met een lager alcohol percentage. Een Merlot of Cabernet Sauvignon zijn goede voorbeelden van een soepele rode wijn. Deze zijn wat steviger van smaak door een langere houtrijping. De stevige rode wijnen zoals Amarone of Medoc wijnen worden ook wel droge wijnen genoemd. Deze zijn nog langer gerijpt en hebben een heel stevige smaak en hoger alcoholpercentage.


Rode wijn goed voor de gezondheid?

Er zijn al vele jaren geruchten en onderzoeken gaande over de effecten van wijn op de gezondheid. De grondslag voor dit onderzoek lag in het feit van er in Frankrijk gemiddeld veel minder last zou zijn voor hart- en vaatziekten. Tevens is dit land een van de grootste consumenten van wijn over de hele wereld. De resultaten van onderzoeken gerelateerd aan wijn komen regelmatig in het nieuws, maar er zijn een aantal erkende effecten toegekend aan de gedoseerde consumptie van rode wijn. In rode wijn zit een stof genaamd Tannine afkomstig uit druiven die de weerstand verhogen. Tevens wordt er door de alcohol in wijn het bloed verdund dat op zijn tijd de bloedvaten kan verwijden. De antioxidanten in de wijn zorgen ook voor de bevordering van hart- en vaatziekten en verminderd de ophoping van eiwitten in de hersenen. Rode wijn bevat echter een hoge concentratie metaal en het blijft een alcoholische drank. De meest positieve effecten worden teniet gedaan wanneer u meer dan enkele glazen per dag zou nuttigen.