Zoeken
Nieuwe advertenties (15)Abonnementen (1)Accessoires (2)Dessertwijn (0)Diversen (11)Mousserend (2)Port (0)Rode wijn (26)Rosé (7)Witte wijn (19)

Port - Wijnhandel

Zin in de zoete, versterkte smaak van Port? Op deze pagina vindt u een overzicht aan aanbieders en afnemers van de bekende wijn afkomstig uit Portugal. Door aan te melden kunt u gemakkelijk en zonder kosten in contact komen.


Er zijn helaas nog geen advertenties aanwezig in de categorie Port. Wilt u advertenties plaatsen in deze categorie? Registreer en plaats uw advertenties gratis in de categorie Port.


Nieuwe advertenties


De afkomst van Port

Port is een versterkte wijn met en zoete smaak. Het alcoholpercentage van port zit zo tussen de achttien tot twintig procent. Binnen de EU mag men alleen iets als port verkopen wanneer het uit Portugal afkomstig is. Daar is het van heel vroeg af aan al gemaakt in de Dourovallei. Buiten de EU wordt het ook gemaakt in Zuid-Afrika en delen van Australië. De eerste verbouwing van wijn werd gedaan in het Zuiden van Spanje en dat breidde zich uit richting Portugal en Frankrijk. Portugal was tot aan de zeventiende eeuw niet heel populair als wijnstreek. Hier kwam na de conflicten tussen Frankrijk en Engeland en verandering in. Door de lange afstanden die men moest afleggen werd er wijnalcohol toegevoegd om de wijn beter te preserveren. Pas later kwam men uit op de port zoals wij die vandaag de dag kennen toen een handelaar uit Liverpool een abdij tegen kwam waar ze tijdens de gisting al de wijnalcohol toe voegde.


Wat maakt Port speciaal?

Sinds het begin van de 19e eeuw gebruikt men een hele aparte techniek om port te maken. De zogenaamde mutage-techniek waarbij men door middel van het toevoegen van extra alcohol het gistingsproces stopt. Zo zetten niet alle suikers om tot alcohol en wordt het een versterkte wijn met een zoete smaak. De druiven die men in port gebruikt worden vaak dezelfde dag van het oogsten nog gedeeltelijk ontsteelt en in grote stenen troggen geplaatst. Vroeger stond men op de druiven om ze wat te breken, maar daar gebruiken ze nu machines voor. Door de druiven te drukken breken de celwanden en dat draagt bij aan de smaak en kleur van port.


Soorten port

Door de vroegere grote interesse door de Engelsen werden er veel porthuizen opgericht en hebben de grootste portmerken vandaag de dag nog steeds een Engelse naam. Om aan de enorme vraag destijds te voldoen voegde men veel dingen toe aan de port om de voorraad aan te vullen. Dit zorgde voor een slechte naam en heeft als gevolgd gehad dat jaren later er regels werden vastgesteld over de vereisten waar men aan moest voldoen om iets port te mogen noemen. Port komt in vele vormen en prijsklassen. De meest bekende vormen van port zijn: (Reserve) Ruby Port, (Aged) Tawny Port, Colheita, Single Quinta Port, Vintage Port, Crusted Port en White Port. Vind een smaak die bij u past!