Zoeken
Nieuwe advertenties (15)Abonnementen (1)Accessoires (2)Dessertwijn (0)Diversen (11)Mousserend (2)Port (0)Rode wijn (26)Rosé (7)Witte wijn (19)

Mousserend - Wijnhandel

De ideale wijn om iets bij te vieren. Hieronder vindt u een overzicht aan de aanbieders die mousserende wijn aanbieden. Door u gratis aan te melden kunt u snel en gemakkelijk in contact komen of zelf adverteren.


Wat verstaat men onder mousserende wijn?

Bij mousserende wijn bedoelt men simpelweg wijn met bubbels. Ze worden van oudsher gebruikt om iets te vieren doordat ze iets feestelijks hebben. Het openen van een fles en het schenken in keurige fluitjes maken van iedere gelegenheid een feestelijke gebeurtenis. Van deze soort wijn zijn er vele smaken en variaties beschikbaar. Van zoet tot droog wat men diverse Franse benamingen heeft gegeven. Zo maakt men onderscheid in volledig droge Naturelle tot aan Doux wat een hele zoete soort is. Daartussen vindt men respectievelijk van droog tot zoet: extra Brut, Brut, Extra Dry, demi sec en sec die de hele scala omvatten.


Hoe maakt men mousserende wijn?

Mousserende wijn wordt op drie verschillende manieren gemaakt. Deze zijn allemaal genoemd naar Franse technieken omdat deze wijnsoort van origine uit Frankrijk afkomstig is. Dat zijn de Methode Traditionelle, Cuve Close en door zelf koolzuurgas toe te voegen. Men maakt op de normale manier witte wijn en daar voegt men een mengsel aan toe van suiker, gist en meer wijn. Dan bottelt men de wijn voor opslag in een kelder om een tweede keer te laten gisten. Door deze gisting ontstaat er koolzuurgas, het zogenaamde Mousse. Na het laten rijpen van een aantal maanden doet men de flessen ontdoen van gistbezinksel door ze in heel koud water te dompelen. Zo bevriest het bezinksel wel en de alcoholische substantie zelf niet. Dan schiet men het bevroren bezinksel er uit en wordt de rest aangevuld met een dosage die de smaak verder bepaald. Dan wordt het gebotteld en is het klaar voor consumptie.


Populaire mousserende wijnen

Er zijn een aantal populaire mousserende wijnen beschikbaar. De meest bekende hiervan is Champagne en men gebruikt deze naam vaak als misnomer voor mousserende wijnen. Technisch gezien mag het alleen champagne genoemd worden wanneer het afkomstig is uit de Champagnestreek in Frankrijk. Alle overige soorten mousserende wijn vallen onder de Cremant, tevens vernoemd naar de streek van afkomst. De afkomst van de wijnen bepaald overigens niet wat voor druiven er gebruikt worden in het maken. Het gaat alleen om de streek van afkomst. Cava is een mousserende wijn afkomstig uit Spanje en het wordt daarom ook wel Spaanse Champagne genoemd. De laatste meest prominente soorten mousserende wijn zijn de Prosecco uit Italië en de Sekt uit Duitsland.